Groene bodemsanering in Japan
De ramp met de kerncentrales van Dai-ichi (Fukushima 1) en Dai-ni (Fukushima 2) als gevolg van de tsunami op 11 maart 2011 heeft niet alleen aan duizenden mensen het leven gekost, ook is circa 800.000 hectaren landbouwgrond de komende dertig tot vijftig jaar ongeschikt voor de traditionele voedselproductie die hier sinds mensenheugenis plaatsvond. Miljoenen mensen zijn door de kernramp gedupeerd.
Pantanova is samen met ingeneursbureau Witteveen+Bos in gesprek met de Nederlandse ambassade in Tokio om samen met de Japanse autoriteiten een programma voor verbetering van radioactief besmette landbouwgrond te ontwikkelen op basis van grootschalige akkerbouwproductie van vezelhennep en olifantsgras.
Door via de teelt van deze gewassen fytoremediatie uit te voeren vermindert de radioactieve straling van de besmette landbouwgrond. Tegelijk worden herwinbare grondstoffen voor industrieel gebruik en energie gegenereerd. Zo wordt de lokale bevolking in het Noordwestelijk deel van het eiland Honshu een nieuw toekomstperspectief geboden waarmee zij weer een middel van bestaan kunnen opbouwen.