Hennep langs Nieuwe Waterweg

Een consortium waarin Rijkswaterstaat, het Havenbedrijf Rotterdam, ingenieursbureau Witteveen+Bos en Boskalis deelnemen hebben op initiatief van Anome Projects een succesvolle proef uitgevoerd met haakvormige kunststofelementen van vezelhennep om de oever van de Nieuwe Waterweg tegen golfafslag te beschermen.

Het biocomposiet dat voor deze elementen is toegepast bestaat voor circa 80 procent uit hennepvezel en is hiermee goeddeels biobased. Het granulaat dat hiervoor nodig was is geleverd door het Nederlandse bedrijf Green Gran. Deze milieuvriendelijke grondstof voor de kunststofindustie wordt nu nog in China gemaakt. Green Gran wil haar duurzaamheidsambitie verder invullen door in de nabije toekomst granulaat in Nederland te produceren van vezelhennep die lokaal is geteeld.

De landelijke media hebben deze primeur voor de Nederlandse waterbouw destijds laten lopen en ook nadien geen reden gezien aan deze succesvolle Rotterdamse pilot de aandacht te schenken die deze verdient. Pantanova biedt daarom hier het item aan dat verslaggever Jaap Deibel in april 2010 voor RTV Rijnmond maakte over de toepassing van hennep als industriële grondstof.

Leave a Comment

Pantanova ♥ Alldayjazz FM, luister mee!