‘Hempcrete is a no-brainer!’

Om een woonwijk in de Engelse stad Swindon helemaal volgens een duurzaam concept te realiseren ging projectontwikkelaar en architect Kevin McCloud met zijn bedrijf HAB (Host of Grand Designs) in 2007 de samenwerking aan met achitect Glenn Howell en woningcorporatie GreenSquare.

McCloud is bekend als televisiepresentator en co-ontwerper van trendsettende woningen voor de happy few die via het Grand Design-concept een duurzaam high tech eco-effectief huis laten bouwen. McClouds televisieproducties zijn in Nederland uitgezonden door SBS6 en worden geregeld herhaald.

Kijk en luister mee om te begrijpen waarom een Britse TV-producent hennepbeton aanduidt als een ‘no-brainer’.

Lees meer

Met The Triangle heeft McCloud een statement gemaakt door milieuvriendelijke bouwmaterialen als kalkhennepbeton in combinatie met een smart grid voor energiegebruik en collectieve voorzieningen zoals wijktuinbouw en parkeergelegenheid toe te passen in de sociale woningbouw. Voor de commerciële omroep Channel 4 volgde een camerateam de wording van The Triangle van de tekentafel tot de oplevering. In 2011 werden de sleutels uitgereikt aan de bewoners van 42 eengezinswoningen in diverse types.

Werkendeweg raakten McCloud en Howell in de ban van de mogelijkheden die hennep biedt als lokaal herwinbare grondstof voor de woningbouw. Sindsdien steunt McCloud ook de Amerikaanse milieulobby om vezelhennep als landbouwgewas toegelaten te krijgen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Hieruit kwam een documentaireserie voort onder de titel Bringing it Home.

» Take a peak in Swindon
» Hoe ervaren bewoners The Triangle?
» Bekijk de trailer van Bringing it home…
 

Leave a Comment

Pantanova ♥ Alldayjazz FM, luister mee!