Pantanova BV neemt deel aan een consortium van bedrijven dat wordt samengesteld door het lectoraat Duurzame Architectuur en Stedenbouw van de Hogeschool Rotterdam om een concept voor biobased woningrenovatie te realiseren. Lector Duzan Doepel van architectenbureau Doepel Strijkers in Rotterdam geeft leiding aan dit project.

Het Biobased RetroFit-project maakt deel uit van het programma Concept House Village op Rotterdam-Heijplaat. Dit voorziet in een reeks pilot-projecten die inzichten moeten opleveren voor toepassing van concepten die bruikbaar zijn voor de sociale huisvesting en renovatie van de bestaande woningvoorraad. De komende jaren ziet de bouwsector zich genoodzaakt zover mogelijk met (bio)circulaire technieken te werken. Kalkhennep vormt dan een optie.

Woningcorporatie Woonbron stelt voor de conceptontwikkeling op Rotterdam-Heijplaat bestaande appartementen ter beschikking die op basis van de projectformule zullen worden gerenoveerd met herwinbare bouwmaterialen. Hiervoor zal onder meer vezelhennep worden toegepast waarvoor Pantanova de teelt organiseert. Zo mogelijk gebeurt dit laatste op braakliggend terrein in de regio Rotterdam, mits dit beschikbaar komt.

Het programma Concept House Village wordt uitgevoerd in het voormalige tuindorp Heijplaat onder de rook van het voormalige terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Thans zijn hier de projectorganisatie Rotterdam Stadshaven en de Rotterdam Climate Campus gevestigd en heeft RDM een eigentijdse betekenis gekregen: Research, Development en Manufacturing.

» Doepel Strijkers

» Hennephuizen in hartje Parijs

Pantanova ♥ Alldayjazz FM, luister mee!