Hennephuis in Oude Pekela
Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam, Timmer BNA Architecten uit Winschoten en natuurvezelverwerker Dun Agro uit Oude Pekela sloegen de handen ineen en realiseerden in juli 2012 een demonstratiehuisje dat is opgetrokken uit voorgefabriceerde muren van hennepbeton. Door te bouwen met kalkcement en vezelhennep geven de initiatiefnemers met dit ketenproject een voorbeeld van duurzaam bouwen op basis van lokale akkerbouw en biobased grondstofgebruik.
Architect Jan Timmer verklaart in deze video het stedenbouwkundig concept dat aan het eerste hennephuis in Nederland ten grondslag ligt. Rond een hennepakker ontstaan woningen die gebouwd worden van de jaarlijkse oogst, waarmee zich In de loop van de tijd een wijkje vormt. Zodra dit is voltooid verandert de akker in autonome natuur of een park, maar de locatie biedt desgewenst ruimte voor stadstuinbouw of een andere gemeenschappelijke voorziening.
Na de bouw gaat de duurzaamheid van deze ketenaanpak oneindig verder, onder meer via de natuurlijke cement die voor het maken van hennepbeton is toegepast. Met de uitharding bindt de mortel zich aan de C van de CO2 in de lucht en legt zo permanent koolstofdioxide vast. Zo leidt deze manier van bouwen tot een neutrale, dan wel positieve CO2-balans. Dit geldt temeer zodra ook spouw- en dakisolatie van hennepvezel worden toegepast.
Hennepbeton biedt een zeer goede dampopenheid en isoleert uitstekend op het gebied van temperatuur en geluid. Het materiaal is licht, upcyclebaar of desgewenst te composteren. Vezelhennep is bovendien lokaal oneindig te produceren zonder met de voedselproductie te concurreren, door deze juist te bevorderen via bodemstabilisatie waardoor ecosysteemdiensten worden versterkt.
Maar het belangrijkste van alles: in het dagelijks gebruik blijkt het binnenklimaat in een hennephuis opvallend aangenaam en zonder dat er ingewikkelde techniek en veel energie aan te pas komt.