‘Kijk nog eens goed…!’

Prof. dr. Lester Grinspoon, emeritus-hoogleraar Psychiatrie aan de Harvard Medical School in Boston, publiceerde in 1971 het boek Marihuana Reconsidered, een baanbrekend onderzoeksrapport dat hij schreef naar aanleiding van het overlijden van zijn 12-jarige zoon Danny. In 1967 werd bij Grinspoons lovely young boy acute lymfekanker vastgesteld.

De jongen volgde chemokuren die hem ernstig verzwakten. Door zijn zoon voorafgaand aan een behandeling cannabisrook te laten inhaleren verdwenen de bijverschijnselen van de ingrijpende therapie die hij moest ondergaan. Toen bleek dat het onvermijdelijke slotakkoord van zijn verglijdende jonge leven draaglijker werd.

Met de publicatie van zijn boek ontpopte Grinspoon zich als cannabis ambassador die het opnam tegen de moral majority in de Verenigde Staten en behoudende geesten in de medische wereld. In de jaren die volgden groeide de hoogleraar uit tot icoon van het mondiale cannabisactivisme.

Grinspoons belangrijkste wetenschappelijke nalatenschap komt voort uit respect voor de cannabisplant dat werd ingegeven door de liefde voor zijn kind. Lester kon niet lijdzaam toezien dat Danny zou overlijden zonder dat hij al zijn professionele kennis vanuit zijn vaderrol zou toepassen.

Marihuana Reconsidered mag worden gelezen als scienced based statement en testimony tegen wat gevestigde belangen patiƫnten wereldwijd als medicament wordt onthouden. Met dit boek en nieuwe paradigma leverde Lester Grinspoon een historische bijdrage aan de normalisatie van medicinaal gebruik van cannabis.

Leave a Comment

Pantanova ♥ Alldayjazz FM, luister mee!