Lotus Eco Elise van hennep

Net als meer dan 100 jaar geleden al gebeurde in de T-Ford, zijn in de Lotus Eco Elise overwegend biobased materialen toegepast, zoals hennep, wol en sisal. Voor deze kekke sportwagen zijn nieuwe onderdelen ontwikkeld die variëren van de carrosserie, de stoelen, het dashboard, de portierafwerking en de vloerbedekking. Dit ging gepaard met state of the art-coatings op waterbasis. De specificaties van de toegepaste technologie zijn doorgerekend voor de hele levensduur van de onderdelen, waarvoor de 3R’s leidend waren: reduce, re-use en recycle.

Lees meer

Henry Ford ging aan het begin van de vorige eeuw met de T-Ford de makers van de Lotus Eco Elise dus royaal voor en herhaalde dit kunststukje in 1942 met de Ford Hemp Car. Maar met de Lotus Eco Elise hebben de ontwerpers in 2007 nu ook een kruispunt genomen waardoor autoliefhebbers over de hele wereld werden gedwongen eens nadrukkelijk in de achteruitkijkspiegel te kijken naar wat de Lotus Group de holistische benadering van autofabricage noemt. Mike Kimberley, ceo van de Group Lotus zegt hierover:

‘This Eco Elise is a great example of the advanced and affordable green technologies Lotus is developing. We are at the cutting edge of environmental technology and are determined to push forward with our green agenda. The Lotus brand values of lightweight, fuel efficient, and high performance are more relevant today than they ever have been. We are keen to ensure that Lotus as a company and its products offer an ethical, green option that appeals to our customers’.

De Eco Elise is 32 kg lichter dan zijn tweelingbroer die van gangbare materialen is gemaakt, waardoor de motor beter presteert en aanzienlijk minder brandstof verbruikt. In de gehele bedrijfsvoering maakte de Lotus Group een respectabele duurzaamheidsslag. Het bedrijf zegt met de bedrijfsvergroening 14 procent op het stroomverbruik van de productie en de huisvesting te hebben bespaard, maar liefst 30 procent op gas en 11 procent op water, terwijl 57 procent van de reststromen is hergebruikt.

Leave a Comment

Pantanova ♥ Alldayjazz FM, luister mee!