Bring it on home to me…

Deze documentaire vertelt in een notendop het verhaal van de bijzondere geschiedenis van industriehennep in de Verenigde Staten. Bring it on home… legt de verbinding tussen het alledaagse gebruik van hennep in vroeger eeuwen en de mogelijkheden die de plant als grondstof opnieuw biedt in de 21ste eeuw.

Een zoektocht naar woningbouwmaterialen die de beste effecten op de gezondheid van bewoners hebben leidde voor de Amerikaanse woningontwerper Anthony Brenner in de Staat North-Carolina tot de keuze voor kalkhennepbeton. Hiermee bleek het welbevinden van Brenners dochtertje Bailey gebaat omdat het meisje lijdt aan de zeldzame allergie CDKL5.

Lees meer

De vraag was: hoe organiseer je in de Verenigde Staten de teelt van een verboden landbouwgewas? Terwijl hennep in Europa niet meer is weg te denken valt ook de productie van deze niet-psychoactieve cannabisplanten in de VS nog altijd onder werking van de Controlled Drugs and Substances Act. Hoewel een groeiend aantal staten schoorvoetend (neo)liberale weg zijn ingeslagen, blijft grootschalige productie van hennep in Amerika omstreden. In weerwil van het feit dat het gewas ooit een billion dollar crop voor de Amerikaanse landbouwsector vormde.

Anders dan in Europa, Nederland en Frankrijk in het bijzonder, ondervindt de emancipatie en exploitatie van cannabis in de VS ook in het tweede decennium van de 21ste eeuw dus nog altijd politieke tegenstand. De scepsis wordt vooral gevoed door de politiek-bestuurlijke framing van cannabis als marihuana, in weerwil van het botanische gegeven dat vezelhennep ongeveer even sterk verschilt van wiet als een bakbanaan van een chiquita.

Sociale correctheid vormt dus nog altijd een belangrijke pijler onder  de onwetendheid over de mogelijkheden die vezelhennep biedt voor de industrie. Maar in zijn woonplaats Asheville vergaat het Anthony Brenners opgroeiende dochter Bailey ondertussen prima, sinds the family zijn intrek nam in het eerste hennephuis in de Verenigde Staten. Dat het woningontwerp tot grapjasserij voor de ignorant moral majority op de nationale televisie leidde mag het herwonnen gezinsgeluk niet drukken.

» Bezoek Bring it Home The Movie

Leave a Comment

Pantanova ♥ Alldayjazz FM, luister mee!