Bring it on home to me…

De documentaire Bring it on home… vertelt in een notendop het verhaal van de bijzondere geschiedenis van industriehennep in de Verenigde Staten. Deze productie legt tegelijk de verbinding tussen het alledaagse gebruik van hennep in vroeger eeuwen en de mogelijkheden die de plant als grondstof opnieuw biedt in de 21ste eeuw.

Een zoektocht naar woningbouwmaterialen die de beste effecten op de gezondheid van bewoners hebben leidde voor de Amerikaanse woningontwerper Anthony Brenner in de Staat North-Carolina tot de keuze voor kalkhennepbeton. Hiermee bleek het welbevinden van Brenners dochtertje Bailey gebaat omdat het meisje lijdt aan de zeldzame allergie CDKL5.

Lees meer

De vraag voor Anthony Brenner was: hoe organiseer je in de Verenigde Staten de teelt van een verboden landbouwgewas? Terwijl hennep in Europa niet meer is weg te denken valt ook de productie van niet-psychoactieve cannabisplanten in de VS onder werking van de Controlled Drugs and Substances Act, te vergelijken met de Opiumwet in Nederland. Hoewel een groeiend aantal Amerikaanse staten schoorvoetend een meer liberale weg met hennep zijn ingeslagen, blijft grootschalige productie van het landbouwgewas in Amerika omstreden. In weerwil van het feit dat het gewas ooit een billion dollar crop voor de Amerikaanse landbouwsector vormde.

Anders dan in Europa, Nederland en Frankrijk in het bijzonder, ondervinden de emancipatie en exploitatie van cannabis in de VS dus ook in het derde decennium van de 21ste eeuw nog altijd politieke tegenstand. De bestuurlijke scepsis wordt vooral gevoed door de politiek framing van de cannabisplant in al haar varianten onder de noemer marihuana.

In weerwil dus van het onweerlegbare botanische gegeven dat vezelhennep ongeveer even sterk verschilt van wiet als een bakbanaan van een chiquita. Van een samengang kan bovendien in beginsel geen sprake zijn omdat wiet vezelhennep in haar omgeving niet verdraagt omdat dan kruisbestuiving plaatsvindt.

Aldus vormt sociale correctheid nog altijd een belangrijke pijler onder de generieke onwetendheid van de talrijke mogelijkheden die vezelhennep biedt voor de industrie. Sommigen beschouwen de status quo van hennep als bewijs van intellectuele luiheid in tijden van een prangend klimaatvraagstuk.

In hun woonplaats Asheville vergaat het Anthony Brenner en zijn opgroeiende dochter Bailey ondertussen prima, sinds the family haar intrek nam in het eerste hennephuis in de Verenigde Staten. Dat het woningontwerp tot grapjasserij voor de ignorant moral majority op de nationale televisie leidde mag het herwonnen gezinsgeluk niet drukken.

» Bezoek Bring it Home The Movie

Leave a Comment

Pantanova ♥ Alldayjazz FM, luister mee!