bouw_compilatie

De bouwsector staat bekend als een vervuilende bedrijfstak. Om een duurzaamheidsslag te maken is hier behalve een visie zoals de Dutch Green Building Counsel nastreeft in de eerste plaats de introductie van schone technologie en biobased bouwmaterialen vereist.

hennep_bouw_3

Eindproducten variërend van isolatiedekens, plaatmateriaal, bouwblokken van kalk-hennepsteen, maar ook vezelversterkte bioplastics en andere biobased composieten behoren tot de mogelijkheden die vanuit de teelt van vezelgewassen als bouwgrondstof kunnen worden toegepast. Hennep heeft de meeste potentie om lokaal te worden geteeld en ook weer lokaal te worden ingezet.

» Lees meer

Isolatie van de bestaande woning- en kantoorvoorraad geldt als een belangrijke methode om het energiegebruik terug te dringen. Isolatiematerialen van hennep of vlaswol, maar ook licht kalkbeton waarin hennephout is verwerkt, bieden herwinbare alternatieven voor glas- en steenwol, gipsplaten en baksteen.

 

 

Plaatmateriaal van hennep is aanzienlijk lichter dan de conventionele versie en het is buigzamer en sterker. Het laat zich eenvoudig verwerken en het bevat in beginsel geen schadelijke stoffen, zoals formaldehyde. Transport van hennepspaanplaat kan plaatsvinden in grotere volumes en vergt minder brandstof.

Lichtgewicht bouwblokken op basis van  kalk en hennep worden in Groot-Brittannië en Frankrijk al geregeld toegepast. Bedrijven leveren mortel, bouwblokken en isolatiewanden waarin kalk en hennephout of -vezel zijn verwerkt. Deze materialen kunnen worden ingezet voor locale productie.

Composietmateriaal waarin hennepvezel of -hout is verwerkt leent zich goed voor toepassing in profielen voor in de bouw. Vormdelen als deur- en raamstijlen die nu nog van hout, traditionele kunststof, aluminium of staal worden gemaakt, kunnen eenvoudig worden vervangen door biobased alternatieven waarvoor hennep de basisgrondstof vormt.

» Bekijk de bouw van het eerste hennephuis in Nederland.

» Bekijk de hennepwijk The Triangle in de Engelse stad Swindon. 

» Ga naar Dutch Green Building Counsel

 Pantanova ♥ Alldayjazz FM, luister mee!