stexfibers_hennepgarenblends_labelled

Henneptextiel wordt gemaakt van de bastvezel van de plant en is sterker en soepeler dan katoen, vochtregulerend, minder kwetsbaar en kreukgevoelig dan linnen, maar grover van kwaliteit dan beide andere natuurvezels.

In de groeiende collectieve wetenschap dat katoen een van de meest milieubelastende cash crops is hoeft het niet te verbazen dat producenten en consumenten ook naar kleding van andere natuurvezels zoeken. Hennep levert evenals vlas in diverse combinaties met katoen, wol, zijde en rayon interessante blends op die een enorme markt te veroveren hebben.

Aan de doorontwikkeling van hennep als grondstof voor textiel kwam in de jaren dertig van de vorige eeuw abrupt een eind nadat de Verenigde Staten een fatwa over de hennepplant hadden uitgevaardigd ten faveure van aardolie, nylon en katoen. Toch waren de Verenigde Staten nooit bevaren geweest zonder hennep, dat met tientallen tonnen was verwerkt in ieder zeilschip dat de Atlantische Oceaan trotseerde voor de overtocht vanuit Europa.

» Lees meer

Scheepzeilen waren van canvas, evenals zo’n twintig kilometer touw per schip in diverse toepassingen. Visnetten, tuigage en andere rigging waren van hennep omdat deze grondstof bestand is zeewater en zonlicht, evenals de huif van de paardenkarren die op de schepen mee westwaarts trokken. Overjassen van hennep werden met olie van vlas of hennep waterdicht gemaakt en bewezen hun dienst tegen de zuidwesterstorm.

De bastvezel van hennep heeft een onvergelijkbare treksterkte in vergelijking met andere natuurvezels. Desondanks is henneptextiel niet algemeen verkrijgbaar.De reden moet worden gezocht in de stagnatie van de procestechnologie voor natuurvezels. Waar katoen, zijde, wol, nylon en rayon als uniforme vezel en stabiele producten kunnen worden vermarkt, zijn natuurvezels van origine ongelijkmatig.

De norm voor natuurvezel is nog altijd katoen. Om hennep te kunnen gebruiken voor het weven van kledingtextiel moet de vezel eerst worden gecottoniseerd om op bestaande rotorspinners tot garens te kunnen worden verwerkt. Dit geldt ook voor vlasvezel die vanuit Europa, en vooral via Frankrijk, naar China wordt verscheept en in de vorm van garens, kaardeband of weefsels terug te keren naar Europa.

Investeringen in procestechnologie voor hennepvezel zijn tot dusver goeddeels uitgebleven, waardoor alleen sprake is van kleinschalige productie van henneptextiel. Marktintroductie van technisch textiel en innovatieve geotextiele weefsels ligt op grond van de natuurlijke kwaliteiten van hennep dichterbij op de tijdlijn. De toepassing van hennepvezel voor kledingtextiel zal stapsgewijs moeten gaan via productcombinaties met gangbare textielvezels.

» The making of a T-shirt.

» Minister Kamp op bezoek bij StexFibers.

» NRC: Goedkope mode bestaat niet.

 Pantanova ♥ Alldayjazz FM, luister mee!