nova_institute_MultiHemp_cover

nova-Institut becijfert footprint natuurvezels

WESSELING (D), 21 MEI 2015 – De koolstofvoetafdruk door toepassing van akkerbouwmatig geproduceerde natuurvezels in isolatiemateriaal en composieten is significant lager dan van hun conventionele tegenhangers, glas en minerale vezels. Anderzijds ontloopt het afzonderlijke broeikaseffect van diverse natuurvezels elkaar nauwelijks.

Dit blijkt uit het rapport van het Duitse nova-Institute getiteld Carbon Footprint and Sustainability of Different Natural Fibers for Biocomposites and Insulation Material. De bevindingen zijn de eerste in een reeks te publiceren resultaten en werden bekendgemaakt tijdens de 12e internationale bijeenkomst van de European Industrial Hemp Association (EIHA).

panta_nova_footprint_natural_fibers_schema

Ter ondersteuning van duurzaam geproduceerde producten en innovatieve bioraffinage van hennep, bracht het nova-Instituut ter referentie ook de carbon footprints van vlas, jute en kenaf in kaart. Dit gebeurde in opdracht van het Europese onderzoeksprogramma MultiHemp, dat is gericht op het verbeteren van de effectiviteit en kwaliteit van hennep om dit gewas als grondstof te laten voldoen aan de eisen van eindgebruikers.

Het betreft niet alleen praktisch maar ook genetisch onderzoek, dat wordt gecoördineerd door Wageningen University & Research. MultiHemp moet wetenschappelijke kennis opleveren die varieert van het genetisch profiel van henneprassen tot hun eigenschappen als grondstof en gedrag in eindproducten. Het programma richt zich tegelijk op innovaties in agronomie, de oogstmethodiek en verwerking.

panta_nova_emissions_hemp_schema

Eindgebruikers en consumenten beoordelen natuurlijke materialen als steeds belangrijker. Het is dus niet verwonderlijk dat ook hennep als grondstof een indrukwekkende revival doormaakt. In de vorm van isolatiemateriaal en biocomposieten wordt hennep onder meer toegepast in de automotive sector en de bouw. Ook de textielsector heeft grote belangstelling voor hennep, evenals de voedingsindustrie en farmacie.

panta_nova_footprint_hemp_schema

Het nova-Institute bracht voor hennep, vlas, jute en kenaf de milieubelasting van de gehele keten in beeld, van akkerbouw tot aan transport af-fabriek. Van alle componenten werd de voetafdruk berekend. Hiermee ontstaat een betrouwbaar beeld van de milieubelasting die natuurvezels positief onderscheiden van minerale en synthetische vezels. Volg voor de details de eerste twee onderstaande links.

» Publicatie MultiHemp: Carbon footprint natural fibers

» Het volledige rapport van het nova-Institute

» De Volkskrant: Ecologische landbouw doet het beter

» Website MultiHemp

» Teeltadvies vezelhennep Inagro/Grow2Build

Leave a Comment

Pantanova ♥ Alldayjazz FM, luister mee!