‘Hempcrete is a no-brainer!’

»Om een woonwijk in de Engelse stad Swindon helemaal volgens een duurzaam concept te realiseren ging projectontwikkelaar en architect Kevin McCloud in 2007 met zijn bedrijf Happy Achitecture Beauty (HAB) de samenwerking aan met achitect Glenn Howell en woningcorporatie GreenSquare.

McCloud is bekend als presentator, televisieproducent en co-ontwerper van trendsettende woningen voor de happy few die via zijn Grand Design-concept een duurzaam high tech eco-effectief huis laten bouwen. McClouds televisieproducties zijn in Nederland uitgezonden door SBS6 en worden geregeld herhaald.

Kijk en luister mee om te begrijpen waarom een vermaarde Britse televisiearchitect het bouwen met kalkhennep aanduidt als een ‘no-brainer’.

» Lees meer

De stad Swindon in het graafschap Wiltshire telt circa 185.000 inwoners en ligt in het Zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk. Met The Triangle heeft McCloud een statement gemaakt door milieuvriendelijke bouwmaterialen waaronder kalkhennep toe te passen in de sociale woningbouw als vervanger van traditioneel beton, baksteen en gipsblokken.

Aanvullend realiseerde McCloud zijn hennephuizen met een smart grid voor energiegebruik en collectieve voorzieningen, zoals wijktuinbouw en parkeergelegenheid. De commerciële televisieomroep Channel 4 volgde de wording van The Triangle vanaf de tekentafel tot de oplevering. In 2011 zijn de sleutels uitgereikt aan de eerste bewoners van de gerealiseerde 42 eengezinswoningen in diverse ontwerptypes.

Werkendeweg raakten McCloud en Howell door hun verschuivende perceptie op de traditionele bouwwereld in de ban van de mogelijkheden die hennep biedt als lokaal te produceren landbouwgewas als herwinbare grondstof voor de woningbouw. Sindsdien steunt McCloud ook de Amerikaanse milieulobby om vezelhennep toegelaten te krijgen voor akkerbouw aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Hieruit kwam een documentaireserie voort onder de titel Bringing it Home.

» Take a peak in Swindon

» Hoe ervaren bewoners The Triangle?

» Bekijk de trailer van Bringing it home…

 

Leave a Comment

Pantanova ♥ Alldayjazz FM, luister mee!