Kan hennep grafeen vervangen?
ROTTERDAM, 24 februari 2015 – Canadese onderzoekers aan de Universiteit van Alberta hebben een mogelijk alternatief voor grafeen gevonden door via een relatief simpel en eco-efficient proces hennep om te zetten in nanomaterialen. De eerste resultaten die met dit plantmateriaal worden bereikt zijn als veelbelovend aan te merken.
Chemisch ingenieur David Mitlin van de universiteitfaculteit Natuurkunde in Edmonton zegt dat de bastvezel van hennep geschikt is voor verwerking tot nanosheets. De grondstof en de techniek die voor dit proces nodig zijn kunnen worden toegepast om superbatterijen te maken, waarmee de opslag van schone energie mogelijk wordt.
Atoomdun
De bastvezel van hennep is gelaagd opgebouwd uit lignine, hemicellulose en cellulose. Aan the American Chemical Society meldde Mitlin dat hennepvezel mag worden beschouwd als een nanocomposiet. Zodra deze op de juiste manier wordt verwerkt, scheidt hennepvezel atoomdunne laagjes af die vergelijkbaar zijn met grafeen.
Vanwege baanbrekend onderzoek naar de eigenschappen van grafeen, ontving
prof. dr. Andrey Geim, bijzonder hoogleraar aan de Radboutuniversiteit Nijmegen en hoogleraar aan de Universiteit van Manchester, in 2010 de Nobelprijs voor de Natuurkunde, samen met zijn promovendus Konstantin Novoselov.
» Lees meer
Geim en Novoselov ontwikkelden een techniek die zij met een knipoog mechanica exfoliation noemden. Met plakband pelde het duo laag voor laag een streep potlood af tot er een laag van één atoom overbleef. Die brachten ze aan op een substraat van siliciumoxide. Doordat in een basale honingraatstructuur het vierde elektron van ieder koolstofatoom zich onafhankelijk gedraagt, is grafeen een extreem efficiënte geleider van elektriciteit.
Mitlin claimt met hennep een soortgelijk effect te hebben bereikt. Grafiet is een fossiel mineraal waarvoor veel energie nodig is om te worden verwerkt. Hennep is een akkerbouwgewas dat jaarlijks goedkoop te produceren is en zou een duurzaam alternatief opleveren.
Geim is de enige wetenschapper die zowel een Nobelprijs als een Ig Nobelprijs heeft gewonnen. Deze laatste onderscheiding wordt toegekend aan wetenschappers die het publiek met hun ontdekking laten lachen en aanzetten tot nadenken.
» Samenvatting onderzoek nanohemp.
» Hemp Powered Super Batteries
» Persbericht American Chemical Society.
» Wetenschappelijke publicatie American Chemical Society.
» Supercondensatoren van hennep.
» Prof. dr. Andrey Geim ontdekt grafeen en wint Nobelprijs.
» Artikelen Mechanical Exfoliation graphene.
» BBC: Hemp fibers ‘better than grapheen’.
» Hennep als supercondensator.
» Groene batterij: hennep vervangt lithium.