Herziene Opiumwet faciliteert achterhoedegevecht

AMSTERDAM, 12 maart 2015 – Arjan Lubach werpt in deze uitzending een satirisch licht op het arbitraire gedoogbeleid dat Nederland volgt ten aanzien van de cannabisplant en de producten die hiervan zijn afgeleid. In zijn uitzending van zondag 1 maart zoomt Lubach in op ‘relevante gasten die irrelevante maatregelen bekrachtigen en andersom’. Met als directe aanleiding de Herziene Opiumwet die sinds 1 maart 2015 van kracht is.

Terzake het polemische discours rond cannabis legt Lubach de mindset bloot van vastgeroeste beleidsmakers op het departement van Veiligheid & Justitie. De geactualiseerde Opiumwet laat zien dat de wetgever zich nog altijd niet wenst te baseren op de praktijk van alledag. Dus in weerwil van veertig jaar gedogen, wetenschappelijk inzicht, internationaal significante ontwikkelingen en adviezen van VN-kopstukken. De mondiale vraag naar cannabisproducten is royaal voorzien van onafhankelijke context waarin de Herziene Opiumwet terzake cannabis tot broddelwerk mag worden aangemerkt.

Waterloo
Opnieuw blijkt dat feiten en wetenschap het soms afleggen tegen individuele opvattingen en politiek opportunisme. In dit geval de vastgeroeste standpunten van de VVD, belichaamd door de geharnaste Ivo Opstelten. De thans ex-bewindsman is voorheen op meer dossiers gewraakt. Zo werd in 2010 al duidelijk dat deze zelfbenoemde crimefighter geen boodschap had aan terechte juridische bezwaren tegen de wietpas die hij wilde invoeren als toegangsbewijs voor coffeeshops.

Dit zogenaamde veiligheidsbeleid moest binnen een half jaar wegens discriminatoire aspecten weer worden verlaten, waarop de vastberaden Opstelten in 2011 zijn wetsvoorstel indiende om de Opiumwet (1995) te herzien. Overigens uitsluitend op het lemma Cannabis: potentieel faciliterende en voorbereidende handelingen voor de productie van marihuana vanaf maart 2015 strafbaar. Behalve growshops zijn hiervan thans ook reguliere tuincentra de dupe.

Het voorstel werd aangenomen per 1 maart 2015. Helaas voor Opstelten maakte de Teeven-deal van 4,7 miljoen keiharde euro’s een week later duidelijk dat ambtenaren op het VVD-bolwerk V&J kennelijk liever zwartwerken en wegkijken. Een betalingsbewijs aan ene ‘Cees H. zou zomaar onvindbaar zijn gebleven, indien de actualiteitenrubriek Nieuwsuur niet in de archieven was gedoken.

Maandagavond 9 maart 2015 vond Opstelten tenslotte zijn Waterloo aan het Binnenhof, nadat was aangetoond dat hij in een kongsi met staatssecretaris Fred Teeven evident flagrante obstructie jegens de volksvertegenwoordiging had gepleegd terzake een betalingsbewijs van 4,7 miljoen aan een ondernemer in.cannabisproducten. Exit Opstelten en Teeven, ten val gebracht door verschil van mening over een plant die mag worden gezien als geschenk en voorziening van Moeder Natuur.

Leave a Comment

Pantanova ♥ Alldayjazz FM, luister mee!