Minister Kamp bezoekt de Greenhouse
ARNHEM, 23 februari 2015 – Op deze zonovergoten winterdag bracht minister Henk Kamp van Economische Zaken een werkbezoek aan de Greenhouse op Industriepark Kleefse Waard. In Arnhem werkt Pantanova samen met StexFibers en Texperium in Haaksbergen in het Sustainable Fibers Project om de bastvezel van industriehennep geschikt te maken voor textiele toepassingen. Belangstellend stak de bewindsman zijn licht op over vezelhennep en haalde na afloop voor deze toepassing van hennep beslist niet zijn neus op.
Het Sustainable Fibers Project vormt een van de vier pijlers onder de Green Deal Natuurvezels, die vijftien marktpartijen en de Provincie Gelderland 4 februari jl. hebben afgesloten met de Rijksoverheid. De ministeries van Economische Zaken en Infrastuctuur & Milieu faciliteren de deelnemende partijen, die op hun beurt steun krijgen van de Provincie Gelderland.
Tijdens zijn bezoek ontpopte minister Kamp zich als een geïnteresseerde bewindspersoon die ontvankelijk voor feiten bleek. In afwijking dus die de recente beeldvorming suggereert op grond van Kamps mediaexposure na de recente aardschokken door de gaswinning in Noord-Nederland. De mediaexposure rond de behandeling van Kamps wicked hoofdpijndossier maakten de aardschokken zelfs voelbaar in Den Haag.
Elevator pitch
Dichter op des bewindpersoons huid dan een televisiescherm mogelijk maakt, toonde Kamp zich bij StexFibers aan tafel opvallend bekend met de textielindustrie. Maar dan weer niet met de talrijke andere industriële toepassingen die vezelhennep biedt. Maar Kamp zou voor zijn vak niet deugen als hij zich niet via een elevator pitch zou snel zou laten bijpraten. Dit liet StexFibers-directeur Ben Ratelband zich geen twee keer zeggen.
» Lees meer
Na de uitleg over de procestechniek die hennepvezel veredelt tot stexvezels, ook wel Dutch Cotton genoemd, nam de bewindsman met zichtbaar plezier een bamboehouten doos in ontvangst met hierin de te onderscheiden onderdelen van de hennepplant: zaad, blad, vezel, hout en olie. Met een korte toelichting dat deze herwinbare grondstoffen een scala aan toepassingen in de maakindustrie bieden.
Voorbode
We hebben de minister voorgesteld ons presentje een prominente plaats te gunnen in de etalage van zijn Haagse directoraat Biobased Economy. Belangstellenden kunnen dan voortaan aan de Bezuidenhoutseweg desgevraagd kennisnemen van de hoogwaardige grondstoffen die vezelhennep biedt.
De grondstoffen van vezelhennep verdienen een plek naast de vergulde ja-knikker die CHU-minister Jan Willem de Pous in de jaren 1960 cadeau zal hebben gekregen van Shell & Exxon. De ingezette samenwerking tussen de Rijksoverheid en de NAM vormde vijftig jaar geleden de voorbode van industriële innovatie en sociaal-maatschappelijke vooruitgang in Nederland. Hennep heeft een soortgelijke potentie, mar dan met een lage ecologische voetafdruk.
Op de drempel van het ministeriële afscheid wees Pantanova’s afdeling Ongevraagd Advies de huidige bewindsman daarom ook op de bewezen economische waarde van natuurvezels. Vanaf de veertiende eeuw gaven hennep en eikenhout via de scheepsbouw de aanzet tot een periode van hoogconjunctuur die zou leiden tot de mondiale activiteiten van de VOC, de Gouden Eeuw en de Renaissance.
Panelen verschuiven
Als erkend natuurtalent verdient hennep hiermee een plaats in de stoottroepen van het Nederlandse topsectorenbeleid. Op die mooie winterdag in 2015 werd op de Kleefse Waard zichtbaar hoe historisch gegroeide panelen door de eeuwen heen zijn verschoven. De Green Deal Natuurvezels zal duidelijk maken of hennep daadwerkelijk haar potentie kan afdwingen temidden van alle bestaande belangen.
Aan het eind van zijn werkbezoek lieten de gedachten van minister Kamp zich raden: Zo’n snufje hennepolie, dat had ik eerder moeten doen!
» StexFibers zet kaarten op vezelhennep
» Ondertekening Green Deal Natuurvezels