Teelt ruwvoerhennep Oost-Nederland

icoon_ruwvoer_groot

ZEDDUM (Gld), 2 september 2013 – Deze video van Melkvee.nl is verplichte kost voor wie wil weten waarom de ruwvoerteelt van vezelhennep steeds meer agrariërs aanspreekt. Een groeiend aantal melkveehouders toont bijzondere belangstelling om vezelhennep toe te voegen aan het rantsoen van hun koeien en geiten.

Na een eerste kennismaking tonen zij zich veelal enthousiast over de effecten die dit ruwvoer op hun dieren heeft. De voordelen lijken primair te schuilen in een betere omzetting van het voer in combinatie met een hogere activiteit en betere melkproductie.

Twee-in-een
Melkkoeien en -geiten hebben ‘prik’ en de vorming van een ‘mat’ in hun pens nodig voor een optimale spijsvertering. Omdat hennep een hoog percentage celdelen bevat dat moeilijk of niet verteerbaar is en deze combineert met een aantal unieke inhoudsstoffen, biedt de vezelhennepteelt een interessante nieuwe regionale bron voor veevoer. Tegelijk bevat vezelhennep ook eiwit dat voor dieren en mensen makkelijk verteerbaar is.

Deze video belicht een experiment van het agrarisch adviesbureau Gelre IJsselstreek uit 2013. De productie laat de initiatiefnemer aan het woord, evenals enkele lokale veehouders. Zij lichten de productie toe vanaf het zaaizaad tot en met de oogst. De video geeft een indruk van de werkzaamheden, een toelichting op de kostprijsberekening en de effecten zoals veehouders deze ervaren.

 

Leave a Comment

Pantanova ♥ Alldayjazz FM, luister mee!