Hennep kan helemaal worden benut

ROTTERDAM, 12 augustus 2015 – In deze video legt René Sauveur namens Pantanova uit waarom ‘vierkantsverwaarding’ een dwingende voorwaarde is om de productie van vezelhennep via de landbouw beschikbaar te brengen om de verschillende onderdelen van plant te kunnen toepassen als grondstof in de maakindustrie. Allemaal met het oog op een duurzame toekomst via (bio)circulaire bedrijfsvoering.

Wie de term ‘whole crop valorisation’  tegenkomt zal dit al snel vertalen in ‘volledige verwaarding van een gewas’. Zodra de term vierkantsverwaarding valt, kijken veel mensen je tamelijk glazig aan. Toch is in de agrarische sector vierkantsverwaarding een gangbaar begrip, met name in de varkenshouderij.

Los van de vraag of de intensieve varkenshouderij zijn langste tijd moet hebben gehad, gaat het bij iedere methode van agrarische productie om rendabele bedrijfsvoering. Wat voor de veehouder geldt, is doorgaans even goed van toepassing op de akkerbouwer.

Lees meer

Temeer zodra het om vezelhennep gaat. Immers, als een boer een gewas, melk, vlees of eieren produceert, wil hij ook aan de opbrengst verdienen. Anders is sprake van hobbyboeren. Daarom worden ook de poten, staarten, botten en andere delen van het dier verkocht. Alleen dan kan de productie van een varken uit. Dus als van een varken alleen de hamlappen kunnen worden verkocht, lijdt de veehouder verlies.

Dit gaat ook op voor de productie van consumptie-eieren, zolang de uitgelegde kippen maar kunnen worden afgezet, onder meer aan de KLM. En uitgemolken koeien naar het slachthuis kunnen om verder te worden verwaard in de vorm van een frikadel, kroket of bitterbal.

Zo ook dus met vezelhennep. Alleen zodra alle fysiek te onderscheiden (onder)delen van de plant kunnen afgezet als grondstof, leidt de gewasteelt tot voldoende opbrengst voor de akkerbouwer. En hiermee tot de beschikbaarheid van een circulaire grondstof die in prijs kan concurreren met gangbare grondstoffen die soms sterk milieubelastend zijn. Denk aan de katoenteelt, de cementindustrie, bouwmaterialen en kunststoffen.

Daarom wordt in de agrarische sector ook gesproken over ‘vierkantsverwaarding van hennep’ zodra het de teelt van dit akkerbouwgewas in de vollegronds landbouw betreft.

toepassingen_vezelhennep_2018

hennep_poster_multihemp.

 

Leave a Comment

Pantanova ♥ Alldayjazz FM, luister mee!