Weerbaar ecosysteem vraagt om voedselrijke bodem

U bent gewaarschuwd: wie deze film durft uit te zitten, bekijkt grond voortaan met andere ogen. De documentaire Dirt! The Movie is overladen met prijzen. In begrijpelijke taal en beeld legt deze video in 80 minuten uit dat gezonde landbouwgrond een directe impact heeft op de kwaliteit van ons leven.

Gezonde grond bevat onvoorstelbaar veel organismen en is één van de belangrijkste factoren voor een productief voedselsysteem. Bijna niets is zo belangrijk als de grond onder onze voeten. Slimme tuiniers en anderen die zich goed informeren, weten dat de bodem allesbehalve een dooie boel is en en hoe ze die moeten behandelen.

Een gezonde bodem barst van het leven. Dirt! The Movie laat zien dat behalve regenwormen en insecten voor vruchtbare landbouwgrond ook bacteriën, schimmels en andere micro-organismen bevat. De bodem vormt een complexe wereld vol organismen die een voedende omgeving voor planten creëren. Een bodem die niet goed wordt verzorgd ontwikkelt zich nooit een weerbaar ecosysteem.

Maar hoe zorg je voor een levende bodem? Hoe herstel je een bodem die geen bodemvoedselweb meer heeft door jarenlang gebruik van pesticiden en kunstmest? En bovenal: wat leeft er in een bodem en wat is de functie van al die organismen.

» Metropolitane landbouw

» Bodem en fosfor

» Let’s talk about soil, baby…

» USAD Soil Food Web.

» Vind hier het boek Het Bodemvoedselweb.

Leave a Comment

Pantanova ♥ Alldayjazz FM, luister mee!