stexfibers_hennepgaren-biokatoen

Opening demoplant Sustainable Fibers

 

Belangstellenden bij de proefinstallatie van StexFibersARNHEM, 27 oktober 2014 –  Zo’n vijftig belangstellenden hebben op industriepark Kleefse Waard de presentatie van het Sustainable Fibers Project bijgewoond. De belangstelling voor dit project komt uit vrijwel alle delen van Nederland. Het programma bestond uit een bezichtiging van de stoomexplosie in de proeffabriek van StexFibers, voorafgegaan door presentaties van de betrokken partners. In aanvulling op de toelichting van StexFibers, Texperium, de provincie Gelderland en de Modeacademie ArtEZ vertoonde Pantanova de film Hemp for Victory!

Directeur Ben Ratelband van StexFibers ging in zijn toespraak dieper in op de overwegingen om juist hennep als grondstof te gebruiken. Hij benadrukte dat de bastvezel van deze plant een aanzienlijk duurzamere grondstof voor textiel oplevert dan bij voorbeeld katoen. De productie, de verwerking en het mondiale transport van deze exotische natuurvezel laat een zware ecologische voetafdruk achter.

,,Van het Aralmeer is nog maar een schamele plas water over in een omgeving waar de natuur dood is als gevolg van het waterverbruik en de pesticiden die de katoenteelt vereist. Zodra ik die beelden zie, groeit mijn motivatie om van StexFibers een succes te maken.”

» Lees meer

poster_Vote4Hemp

Manager Research & Development van Texperium Anton Luiken borduurde voort op deze insteek. Texperium is opgericht om kleding een tweede leven te geven en shreddert onder meer gebruikte denim. Van de herwonnen vezels worden nieuwe garens gesponnen. ,,Gerecycleerde katoen is vaak niet sterk genoeg om er nieuw textiel van te weven. Door herwonnen denimvezels te mixen met de oersterke vezels van hennep, krijgt een spijkerbroek de kans op een tweede leven. Wij zien de teelt van hennep en het halffabrikaat dat StexFibers gaat produceren als een veelbelovende ontwikkeling waar Oost-Nederland garen bij kan spinnen.”

José Teunissen, lector Modevormgeving aan de modeacademie ArtEZ, wees op het belang van de productie van duurzaam textiel voor startende ontwerpers. De ArtEZ is zowel een opleidingsinstutuut als expertisecentrum voor toepassing van innovatieve duurzame textiele materialen. Mondiaal gerenommeerde mode-ontwerpers als Viktor en Rolf hebben hun opleiding in Arnhem gevolgd.

,,Onze alumni en andere jonge ontwerpers die zich in de regio Arnhem vestigen richten zich steeds vaker op duurzame concepten voor hun designs. Op hun zoektocht naar biologisch geteelde of fair trade katoen vissen ze vaak achter het net, omdat de beperkte mondiale productie wordt opgekocht door grote marktpartijen.”

Namens de provincie Gelderland lichtte bestuursambtenaar Gerard Taat de overweging toe om het Sustainable Fibers Project financiëel te steunen. ,,De samenwering van Pantanova, StexFibers en Texperium laat zien waarom regionale ketenvorming   belangrijk voor de regio is. Deze samenwerking past in de beleidsomgeving voor innovatie, duurzaamheid en werkgelegenheid, maar ook binnen de energietransitie. Eigenlijk past het bij vrijwel alle lopende provinciale programma’s”, hield hij de zaal voor.

Creatieve sector
Wethouder Ine van Burgsteden (Cultuur) sloot de rij sprekers en sprak haar steun  uit namens de gemeente Arnhem. ,,Dit ketenproject past bij de ontwikkeling van de creatieve en culturele sector en kan werkgelegenheid opleveren. Arnhem heeft als creatieve hotspot een reputatie hoog te houden. Ik juich het daarom toe als er ruimte wordt gevonden om te starten met hennepteelt voor textiele en andere industriële doeleinden.”

De bijeenkomst in parkrestaurant De Waard werd besloten met de bezichtiging van de demoplant van StexFibers. Technisch-directeur Romke de Vries lichtte de werking van het stoomexplosieproces toe. De proefinstallatie wordt deze maand in bedrijf gesteld met hennepvezels die Pantanova heeft geleverd. Deze stexvezels worden straks door Texperium verwerkt tot lont, een bundel gekaarde vezels die tot garens kunnen kan worden gesponnen.

,,In maart 2015 verwacht StexFibers het besluit te kunnen nemen om tot grootschalige fabrieksmatige verwerking van hennepvezel over te gaan,” laat Ben Ratelband weten. Het nieuwe technicum van Texperium in Haaksbergen wordt 5 februari 2015 geopend. Er komt ook een spinmachine om de stexvels die in Arnhem worden geproduceerd tot stexgarens te spinnen.

» Presentatie Pantanova

» Presentatie StexFibers

» Presentatie Texperium

» Presentatie ClickNL

» Artikel BBE-magazine Agro & Chemie

» Bekijk Hemp for Victory!

 

 

Leave a Comment

Pantanova ♥ Alldayjazz FM, luister mee!